Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia Wielkiej Brytanii nie cieszy się najlepszą opinią, zarówno wśród smakoszy, jak i zwykłych zjadaczy chleba. Mimo to, kryje w sobie bogactwo i historię. Najbardziej znany jest rytuał picia herbaty (at five o’clock), albo kultowa potrawa - ryba z frytkami z dodatkiem octu. Wielka Brytania dzieli się na cztery regiony: Anglię, Szkocję, Walię i Irlandię Północną, obecnie zjednoczone są pod jedną Koroną. Pomimo wspólnego systemu politycznego, kraje te zachowały swą odrębność językową, kulturową, oraz właśnie - kulinarną.
Typowe brytyjskie śniadanie - dużo, tłusto i kalorycznie. Posiłki Upodobania kulinarne Brytyjczyków nie różnią się zbytnio od gustów pozostałych europejczyków. Na śniadanie (cooked breakfast lub great British breakfast) podaje się najczęściej plastry pieczonego bekonu, smażone jajka, fasolka, płatki na mleku, tosty, sok pomarańczowy oraz kawę. Lunch, podawany jest między godziną 12.00, a 14.00, w jego skład wchodzi: lekkie danie w postaci serów, chleba i marynowanych warzyw. Dinner to główny posiłek dnia, podaje się go późnym popołudniem. Supper to lekka kolacja. Herbata Anglicy są słusznie postrzegani jako najwięksi na świecie miłośnicy herbaty. Napój ten stanowi dla nich lekarstwo na wszystko. Zgodnie z tradycją herbatę pija się przed godziną piątą po południu. Do herbaty podaje się ciasteczka: Scone, Crumpet, Muffin lub Teacake. Fast foody
Typową brytyjską potrawą jest beefburger, czyli typowy hamburger z wołowiny oraz puddingi, które przyrządza się w postaci ciężkich puddingów ryżowych, stanowiących danie główne, lub lekkich deserów. Wpływy egzotyczne Duży wpływ na zmianę kulinarnych tradycji Wielkiej Brytanii miała ludność przybywająca tu z Azji i Dalekiego Wschodu. Zaczęło powstawać wiele restauracji hinduskich, afrykańskich, pakistańskich. Tę mieszankę wpływów kulinarnych najbardziej widać w Londynie. Miasto to słynie też z krwistych steków, koktajli krewetkowych, puddingu Yorkshire oraz deseru apple pie (placek jabłkowy). Alkohole Z alkoholi, Brytyjczycy najbardziej preferują piwo, a wśród nich najpopularniejszym gatunkiem jest „Ale”. Ulubionym trunkiem jest też szkocka whisky, której nazwa pochodzi od celtyckiego usquebaugh (woda życia), tradycyjnie produkuje się ją z jęczmienia, drożdży i wody źródlanej. Wielka Brytania słynie też z jabłecznika (napój produkowany z licznych odmian lokalnych jabłek), ginu (biała, klarowna wódka) i grog’u (napój alkoholowy przyrządzany zazwyczaj na bazie rumu). Kulinarne zwyczaje Brytyjczycy na co dzień nie przywiązują zbytniej wagi do tego, co jedzą. Dzień potrafią zacząć od ciastek, batonów, a w ciągu dnia sięgają po zakąski typu; chipsy i czekolada. Jednak są i tacy, szczególnie tzw. klasa średnia i wyższa, której obsesją są trendy żywieniowe dotyczące zdrowego stylu życia, ale to już temat na inny artykuł… Wielka Brytania - miasta
Wielka Brytania - co warto wiedzieć
Kuchnia Brytyjska - komentarze:
Kuchnia Brytyjska - dodaj komentarz:
|